Problem med mossa?

Hur blir jag av med mossa i gräsmattan?

Det är en av de vanligaste frågorna vi får inom trädgårdstjänster, och ibland brukar vi skämtsamt säga att det finns tre saker man kan göra: gödsla, gödsla och återigen gödsla. Skämt åsido, men det ligger det faktiskt mycket i det. En av de vanligaste orsakerna till att mossa uppstår är näringsbrist i gräsmattan.

Gräsmattor är bland det mest näringskrävande vi har i våra trädgårdar, och får inte gräset den näring det behöver tappar det kraft, och blir lätt utkonkurrerat av den enträgna mossan. Mossan är egentligen en fascinerande växt som börjar växa tidigt på året och fortsätter växa på hösten ända tills temperaturen går ner till noll (gräset slutar växa vid 8 grader).

I skugga, i steril, näringsfattig och försurad jord där de flesta andra växter går bet – där frodas mossan. Mossan gillar även fukt, men tål inte torka, därför hittar man den främst i trädgårdens skuggiga delar, under buskar och träd, på trädgårdens norrsida. Vid tillverkning av så kallat handelsgödsel, eller NPK-gödsel, syrabehandlas gödseln för att bli vattenlöslig. Denna syra hamnar i jorden och sänker successivt jordens pH-värde. En ensidig användning av handelsgödsel gynnar alltså mossan. Likadant är det med många mossbekämpningsmedel. De tar endast tillfälligt bort symptomen, på sikt försurar de jorden och skapar en perfekt miljö för mossan att leva i.

Vi rekommenderar:

Med tanke på våra milda vintrar rekommenderar vi att man lägger till en vetikalskärning på våren eventuellt även på hösten och samtidigt lägger ut lämplig gödsel. På detta vis luftar man upp så gräset får en chans att ta sig (tänk att mossan fått flera månader på sig att ta över under den så kallade vintern)

Vi testar jorden i din gräsmatta så vi ser vilken typ av gödsel som skall användas, hör gärna av dig så berättar vi mer!

                   Kontakta oss - Så hjälper vi din fastighet eller boende!